منو
بستن

میراث فرهنگی آمل

بازار روز آمل؛ عطر و بوی واقعی زندگی
دوشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۰ | نویسنده : مدیرکل آمل توریسم

مقصد، همان شهرِ چایِ ذغالی با  آب و هوای نَم دار و کلی مردم با صفاست، استان سرسبز مازندران! شهر زیبای آمل!!
امروز می خواهیم در مورد بازار یکی از شهرهای استان مازندران یعنی “آمل” صحبت کنیم و باهم، قدمی در این بازار خوش رنگ و بو بزنیم. پس همسفر میشیم تا به این بازار رنگارنگ برسیم.

یکی از زیباترین و جذاب‌ترین قسمت‌های هر سفر، خصوصا سفر به شهرهای شمالی کشور، بازار روز شهرهاست. بازار روز در هر شهری، با بافت سنتی خود و حضور مردم و محصولات محلی یکی از زیباترین مکان‌ها برای گردشگران است که در آن امکان گفت‌و‌گو و دیدن فرهنگ‌های مختلف برای آن‌ها میسر می‌شود. بازار روز آمل یکی از مراکز خرید مازندران است که به سبب همین بافت سنتی و محصولات بی‌نظیرش در میان مسافران معروف شده‌است.

بازار روز آمل از جمله مراکز خرید مازندران است که با قدمت زیاد همچنان پابرجاست و در آن انواع محصولات کشاورزی، بهترین میوه‌ها و تازه‌ترین سبزی‌های محلی و کوهی را می‌توان خریداری کرد. این بخش در بازار روز آمل بسیار پر ترافیک است هر نوع دارو گیاهی مورد نیاز امراض مختلف و سبزی های با کیفیت کوهی برای طبخ غذاهای مختلف به فروش می رسد. نرخ کالاهای عرضه شده در این مرکز خرید سنتی و محلی، بسیار ارزانتر از سایر مراکز خرید مازندران و شهر تهران است. پرتقال‌ها و نارنگی‌های خوش‌ رنگ و طعم مازندرانی را نیز می‌توانید در بازار روز آمل پیدا کنید و تنوعی از انواع میوه‌ها و سبزیجات را ببینید. همچنین انواع ماهی‌های شمالی فرد اعلا مانند ماهی کپور، ماهی قزل آلا، ماهی ازون برون، ماهی سفید، ماهی کولی و ماهی دودی در این بازار با بهایی بسیار کمتر از تهران عرضه می‌شود و همین امر باعث متفاوت بودن بازار روز آمل از دیگر مراکز خرید مازندران است.

جزئیات دیگر از بازار روز آمل

اگر تا به حال سوپ اُردک را امتحان نکرده‌اید، می‌توانید از بازار روز آمل اردک تهیه کنید و با آن یک سوپ بی‌نظیر درست کنید. همچنین انواع مرغ و خروس‌ها از جمله لاری و ماشینی در این مرکز خرید سنتی به فروش می‌رسد. یکی از مهم‌ترین محصولاتی که در بازار روز آمل  عرضه می‌شود و طرفداران زیادی هم دارد، ترشی‌های مازنی هستند که شاید در هیچکدام از مراکز خرید مازندران با این عطر و طعم پیدا نشوند. هر نوع ترشی که فکرش را بکنید در این بازار به فروش می‌رسد و اگر طرفدار تجربه طعم‌های جدید هستید پیشنهاد می‌کنیم ترشی گردو، ترشی توت فرنگی، ترشی پرتقال، ترشی سیر، ترشی کلم، ترشی بادمجان، ترشی سیب و… را حتما امتحان کنید.

محصولاتی که در بازار روز آمل به فروش می‌رسد، توسط دست‌فروشان و در غرفه‌های بازار عرضه می‌شوند. پیش از رفتن به بازار روز یادتان باشد که حتما هواشناسی را نگاه کنید، چرا که روزهای بارانی در استان مازندران و خصوصا شهر آمل زیاد است. در بازار روز آمل امکاناتی مانند پارکینگ، نمازخانه، سرویس بهداشتی، تاکسی و هایپر مارکت برای گردشگران وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید و از بازدید نیم‌روزه‌تان از بازار روز آمل لذت ببرید.

میوه و سبزی های محلی: در این بازار میوه ها و سبزی ها ی محلی خواهید دید. خیلی هایش را از روستاهای اطراف شهر برداشت کرده اند. خانم ها و آقایون زحمت کش آملی صبح زود پا شده و محصولات خودشون رو به اینجا آورده اند. هر چقدر هم که خسته باشن لبخند از روی لبشون نمی افته!
میوه هایی که می توانید در این بازار ببینید بستگی به فصل دارد و اغلب عبارتند از: پرتقال، نارنگی، نارنج، سیب، کیوی، ازگیل، خرمالو، گلابی های محلی (خوج) و کلیه میوه های دارای ویتامین!!

صیفی جات: محوریت در این بازار کشاورزی، تولیدات متنوع کشاورزی است آن هم با شور و نشاطی که خیلی واضح است این را از صدای ماهی فروشان، مرغ و خروس ها و… می توان فهمید؛ مخصوصا وقتی سر و صدای رفت و آمد افراد با بوی سبزی و میوه عجین شده باشد!
از صیفی جات اینجا براتون بگم که: بادمجون، گوجه، کدو، پیاز، سیب زمینی، فلفل های تیز و ریز و کلی چیزهایی که ارجینال مال همینجاس!

انواع پرندگان محلی: شما در اینجا صدای فریاد افرادی را می شنوید که داد می زنند: سیکا! سیکا!
سیکا همان اردک خودمان است، علاوه بر اردک می توانید غاز، مرغ، خروس، زیک (نوعی پرنده با جثه بسیار کوچک) را مشاهده کنید.

جوجه رنگی تپلی! ای خدا یعنی یه قسمتی از بازار هست که یه کارتون پر از عشق های کوچیک رنگی رنگی خواهید دید! بله، علاوه بر غاز، اردک، مرغ و پرنده های محلی شما جوجه رنگی های تپلی را هم می بینید؛ البته هر چه به شروع بهار نزدیک تر شویم جمعیت کسانی که با یک سبد جوجه رنگی برای فروش به بازار می آیند بیشتر می شود!

دل ضعفه تضمینی! این قسمت از بازار قسمت علاقه مندان به دل ضعفه است! من میگم مازندران با همه چیش با همه جای دنیا فرق داره، ترشی اش هم مثل ترشی بقیه دنیا نیست! به مراتب ترش تر؛ به مراتب دل ضعفه آور تر! مراقب باشید که اگر قصد چشیدن این ترشی ها را کردید، یه شکلات همراه خود داشته باشید تا بتوانید خود را به خانه برسانید؛ چون دل ضعفه ی بعد از چشیدنش را تضمین می کنم!
خیلی از خانم ها را هم می بینی که خودشان سبزی محلی مازندران به نام “دلال” را پاک کرده و به بازار آورده اند، خیلی هایشان هم با ترشی یا مربایی که در خانه درست کرده اند به شما متذکر می شوند که ” اَته کَمی بَخِر، اَمه شِه خد دِرِست کِمّی، اَمه باله تمیز شورمِه این اَتا رِه دِرِست هاکِردِمه!” (یک عدد بخر، من خودم درستش میکنم، دستمو تمیز شستم و بعد اینو درست کردم!)

ماهی صید دریای خزر: من یه سوال دارم از شما: میشه آدم بره شمال و ماهی نخورده برگرده؟ بدون ماهی شمال شما رسالت سفر را به جا نیاورده اید!
جواهر دریای خزر یعنی ماهی سفید را می توانید از اینجا تهیه کنید، البته ماهی سفید نر از نوع ماده گوشت بیشتری داره، البته از ماهی فروش برای تعیین جنسیت ماهی سفید کمک بگیرید!
علاوه بر ماهی سفید، میتوانید ماهی آزاد، کپور، قزل آلا، ازون برون، دودی، کولی را هم از اینجا تهیه کرده و به عنوان سوغاتی، طعمِ خوشِ ماهی شمال را به شهرتان ببرید!

مرغنه، مرغنه!: مرغنه یعنی تخم مرغ! حالا چی شده که به مرغنه میگن مرغنه چون منسوب به مرغه! علاوه بر تخم مرغ، تخم اردک، تخم غاز  هم یافت می شود. فقط کافی است به سمت صدایی بروید که فریاد میزند “مرغنه، مرغنه!” … تخم کفتر هم در معدود مواردی در این بازار یافت می شود.

خلاصه خونه دار و بچه دار زنبیل رو بردار و بیار!

گل و گیاهان دارویی: اینجا علاوه بر میوه ها و سبزیجات و صیفی جات و لباس و جارو و …می تونید از گونه های  سبزی های کوهی و گیاهان دارویی مثل گمج کبابی، سبزی ماهی، شنگ، قزیاقی، گندلیله، اوجی (پونه کوهی)، سیر کلاغی، گزنه و… استفاده ببرید.

یک بازار رنگی رنگی: اینجا یک بازار رنگی رنگی است که بساطش حتی جمعه ها هم پهن است؛ برای اینکه بیشترین لذت و بهره را از این همه فراوانی ببرید، باید از اول صبح به این مکان زیبا بروید، فرقی هم ندارد که هوا آفتابی باشد یا بارانی، در هر شرایط آب و هوایی این بازار پابرجاست.

آفتاب که به نیمه برسد یواش یواش هم این بازار لباسی که روی زمین پهن کرده است را تن می کند و آماده رفتن می شود تا فردا باز هم مهمان مردم این شهر شود.

کسب درآمد از دیرباز تا کنون: در دوران گذشته، به علت نبودن راه های ارتباطی و وسایل حمل و نقل امروزی، معمولا روستاییان یک روز قبل از تشکیل بازار، تولیدات کشاورزی، دامی و صنایع دستی خود را به وسیله اسب یا قاطر و گاهی با پای پیاده، حمل می کردند و به بازار می آوردند، یکی از علل اصلی بوجود آمدن این بازارها، نیاز روستاییان به فروش تولیدات خود و خرید مایحتاج زندگی از شهرها بوده است.

یک پیشنهاد خوشمزه با کلی فایده: آمل توریسم یک پیشنهاد خوشمزه  و مناسب فصل سرما براتون داره: از همین بازار که دیدن فرمودید، از کدو حلوایی های موجود در بازار تهیه کنید؛ آن را خوب بشورید، تکه تکه اش کنید و با شعله کم بذارید خوب بپزد. این را در زبان مازنی “کئی پته” یا “کدوی پخته” می گویند، این میان وعده خوشمزه مناسب با فصل سرماست چون هم گلویتان را نرم می کند، و هم برای پوست صورتتان مفید می باشد! “کئی پته” را آمل توریسم برایتان تجویز کرده است.

خوب نویسنده این بخش از آمل توریسم؛ مانند یک مادر بزرگ وجب به وجب  بازار روز آمل رو به شما گفت، زحمت رفتن و از نزدیک دیدنتش با شماست!

این بازارِ روز، از ساعت ۷ صبح تا ۱۹ باز است.
آدرس بازار روز آمل را همین حالا یادداشت کنید: مازندران، آمل، میدان امام خمینی، بازار شهید عراقی. (البته اگر از اهالی شهر هم بپرسید شما را راهنمایی خواهند کرد.)

📸 مشاهده آلبوم عکسهای بازار سنتی آمل (بازار روز آمل)


موقعیت بازار روز آمل بر روی نقشه:

 

برچسب ها

دیدگاه ها